Các idioms cực đỉnh IELTS

Khi các bạn mới tiếp xúc với tiếng Anh, nhiều bạn sẽ bị choáng ngợp bởi sự phong phú và rộng lớn từ kho tàng từ vựng của ngôn ngữ này. Nếu tiếng Việt có các tục ngữ, thành ngữ thì trong tiếng Anh có idioms. Như nhiều bạn đã biết, idioms là các cụm từ được sắp xếp một cách cố định và có ý nghĩa hoàn toàn khác so với nghĩa của từng từ cấu tạo nên nó. Do đó, ngoài cách học nằm lòng ý nghĩa của mỗi idiom, việc nhìn mặt chữ đoán nghĩa chúng là vô cùng khó khăn. Thông thường, idiom chỉ được sử dụng trong đời sống hằng ngày bởi tính informal của nó, tuy nhiên, nếu biết áp dụng một cách khéo léo, nó lại trở thành một thế mạnh cho bạn trong phần thi IELTS Speaking. Để bắt đầu việc học và vận dụng idiom hiệu quả, các bạn nên nhớ tránh làm những điều sau:

  • Tránh dùng idioms trong IELTS Writing: Vì sao? Bởi phần Writing trong IELTS đòi hỏi tính học thuật, ngôn ngữ rõ ràng, cụ thể, ngắn gọn cho nên dùng idiom không phù hợp tí nào. Ngoài ra, bạn cũng không nên dùng idioms trong các văn bản trang trọng như essay, formal letter.

 

  • Dùng quá nhiều idiom trong phần IELTS Speaking: Đừng lầm tưởng dùng càng nhiều idiom sẽ khiến bạn “show off” được khả năng của bạn với giám khảo IELTS, thật chất quá nhiều idiom sẽ khiến cho cách diễn đạt câu cú của bạn trở nên rối rắm, tối nghĩa, tạo ấn tượng không tốt với người nghe. Phải sử dụng lợi thếhiểu biết về idiom của bạn một cách tự nhiên như người bản xứ vậy. Còn cách áp dụng thật sự như thế nào, hãy contact với IELTS Tố Linh, trung tâm luyện thi IELTS uy tín ở khu vực TP. Hồ Chí Minh nhé!

 

  • Sử dụng idiom khi bạn không hiểu nghĩa của nó: Nếu không chắc chắn về idiom mà bạn muốn sử dụng, tốt nhất không nên dùng, ngoài chuyện nhầm lẫn vềmặt chính tả, ngữ pháp ra, sử dụng sai idiom có thể khiến câu bạn nói trở nên vô nghĩa. Mất điểm trầm trọng nha!

 

  • “Quá cố” trong việc sử dụng idiom: Nếu đềbài và ngữ cảnh không cho phép bạn sử dụng vốn idiom của mình, đừng cố nghĩ về những idiom khác mà làm lỡ mất thời gian quý giá của bạn. Cứ diễn đạt như cách bạn hiểu, vì suy cho cùng, idiom không phải là điều quan trọng nhất trong phần thi Speaking.

Với phương châm càng biết nhiều càng có lợi thế trong kì thi IELTS, idiom vẫn là một phần kiến thức đáng giá để bạn bỏ thời gian và công sức học. Ngoài việc áp dụng trong phần thi, idiom cũng rất hữu dụng trong việc bày tỏ ý tưởng của bạn trong đời sống thường nhật. Do đó, trong bài viết này, cô Tố Linh, một trong những giáo viên luyện thi IELTS uy tín hiện nay, đã tổng hợp một số idiom thông dụng, dễ dàng áp dụng trong những bài Speaking, đặc biệt là Part 1.

List idioms hay cho IELTS

A Idioms

A big cheese– an important or a powerful person in a group or family

A bird’s eye view– a view from a very high place which allows you to see a large area

A red letter day– an important day

B idioms

Blow someone’s mind– excite someone
Bone of contention– subject matter of the fight Bring home the bacon– to earn money to live Blue in the face– exhausted and speechless
Break a leg– to wish good luck

C idioms

Carrot and sticks– You use both awards as well as punishments to make someone do something.
Carry the can– If you carry the can, you take the blame for something, even though you didn’t do it or are only partly at fault.
Cast a long shadow– Something or someone that casts a long shadow has considerable influence on other people or events.
Cat and dog life– If people lead a cat and dog life, they are always arguing.

D idioms

Drive a wedge between– to break relationship between the two Dances to the tune– to always do what someone tells you to do Dressed up to the nines– wearing fancy clothes

Dragging its feet– delaying in decision, not showing enthusiasm

Davey Jones’ locker- Davey Jones’ locker is the bottom of the sea or resting place of drowned sailors. (‘Davy Jones’ locker’ is an alternative spelling.)

Dancing on someone’s grave- If you will dance on someone’s grave, you will outlive or Outlast them and will celebrate their demise

Dog in the manger- If someone acts like a dog in the manger, they don’t want other people to have or enjoy things that are useless to them

Don’t cry over spilt milk- When something bad happens and nothing can be done to help it people say, ‘Don’t cry over spilt milk’

Don’t wash your dirty laundry in public- People, especially couples, who argue in front of others or involve others in their personal problems and crises, are said to be washing their dirty laundry in public; making public things that are best left private.

Donkey work- Donkey work is any hard, boring work or task.

Don’t throw bricks when you live in a glass house- Don’t call others out on actions that you, yourself do. Don’t be a hypocrite.

E idioms

Entering the 80th orbit– celebrating the 80th birthday

Eleventh hour decision– decision that is made at the last possible minute

End in smoke– to bear no result

Earth shattering– not at all surprising

Eat humble pie– to apologize humbly

Elephant in the room- An elephant in the room is a problem that everyone knows very well but no one talks about because it is taboo, embarrassing, etc.

Egg on your face- If someone has egg on their face; they are made to look foolish or embarrassed

Eye for an eye- This is an expression for retributive justice, where the punishment equals the crime.

Eyes are bigger than one’s stomach- If someone’s eyes are bigger than their stomach, they are greedy and take on more than they can consume or manage.

F idioms

From cradle to grave– during the whole span of your life.

Fall on your sword- If someone falls on their sword, they resign or accept the consequences of what they have done wrong.

Fingers and thumbs- If you are all fingers and thumbs, you are being clumsy and not very skilled with your hands.

Finger in the pie- If you have a finger in the pie, you have an interest in something.

For a song- If you buy or sell something for a song, it is very cheap

For donkey’s years- If people have done something, usually without much if any change, for an awfully long time, they can be said to have done it for donkey’s years

Nếu quan tâm đến việc luyện thi IELTS, không chỉ dừng lại ở phần vocabulary, đừng ngần ngại truy cập kho tài liệu luyện thi IELTS do cô Tố Linh đã tổng hợp nhé!