IELTS Writing Task 2: Bài mẫu “help” essay

Sau khi đã luyện tập các kỹ năng làm bài Writing và làm các phần  Test đánh giá trình độ thì hôm nay cô muốn giới thiệu với các em bộ những bài mẫu IELTS Writing Task 2 band 9 của Simon với các từ vựng hay đã được in đậm và dịch nghĩa ở phần dưới. Từ đó, các em có thể tham khảo được cách làm bài và những từ vựng cực hay để cải thiện kỹ năng Writing cho mình nhé. Hy vọng những bài mẫu này sẽ cung cấp thêm cho các em ý viết bài và từ vựng cũng như những cấu trúc thành văn hay nhé.

Bài mẫu Writing

Bài mẫu 

We cannot help everyone in the world that needs help, so we should only be concerned with our own communities and countries. To what extent do you agree or disagree with this statement?

Some people believe that we should not help people in other countries as long as there are problems in our own society. I disagree with this view because I believe that we should try to help as many people as possible.

On the one hand, I accept that it is important to help our neighbours and fellow citizens. In most communities, there are people who are impoverished or disadvantaged in some way. It is possible to find homeless people, for example, in even the wealthiest of cities, and for those who are concerned about this problem, there are usually opportunities to volunteer time or give money to support these people. In the UK, people can help in a variety of ways, from donating clothing to serving free food in a soup kitchen. As the problems are on our doorstep, and there are obvious ways to help, I can understand why some people feel that we should prioritise local charity.

At the same time, I believe that we have an obligation to help those who live beyond our national borders. In some countries, the problems that people face are much more serious than those in our own communities, and it is often even easier to help. For example, when children are dying from curable diseases in African countries, governments and individuals in richer countries can save lives simply by paying for vaccines that already exist. A small donation to an international charity might have a much greater impact than helping in our local area.

In conclusion, it is true that we cannot help everyone, but in my opinion national boundaries should not stop us from helping those who are in need.
(280 words, band 9)

Vocabulary

 • there are problems in our own society: có nhiều vấn đề trong xã hội chúng ta
 • help as many people as possible: giúp càng nhiều người càng tốt
 • people who are impoverished or disadvantaged in some way: những người nghèo khổ hoặc chịu thiệt thòi
 • for those who are concerned about this problem: dành cho những người quan tâm về vấn đề này
 • volunteer time: dành thời gian làm việc tình nguyện
 • from donating clothing to serving free food in a soup kitchen: từ quyên góp quần áo đến phục vụ các bữa ăn miễn phí
 • the problems are on our doorstep: những vấn đề hàng ngày của chúng ta
 • in some countries the problems that people face are much more serious than those in our own communities, and it is often even easier to help:  những vấn đề mà người dân bản địa ở một số quốc gia phải đối mặt còn nghiêm trọng hơn so với người dân của chúng ta, và nó thường là dễ dàng hơn để giúp đỡ họ
 • children are dying from curable diseases in African countries: nhiều trẻ em đang chết dần vì những căn bệnh có thể chữa được tại các quốc gia châu Phi
 • save lives simply by paying for vaccines that already exist: cứu sống các em bằng cách trả tiền cho các loại vaccine cần thiết
 • national boundaries should not stop us from helping those who are in need: biên giới quốc gia không thể ngăn chúng ta giúp đỡ những người đang có đang cần được giúp đỡ

Chủ đề này theo cô khá là thú vị và gần gũi với các em phải không nào? Sau khi các em đã ghi chép các từ vựng và nắm bắt cách thành văn của chủ đề này, cô mời các em tiếp tục cùng cô đến với các bài mẫu khác cho IELTS Writing khi các em truy cập các đường dẫn bên dưới. Cùng học thôi các em nhé!

Chúc các em học tốt và đạt được band điểm mình mong muốn nhé !